Proste zasady, o których często zapominamy robiąc zakupy w sklepie mięsnym

Mateusz Nowak
12.04.2018

Przytłaczająca większość Polaków deklaruje, że je mięso i to przynajmniej kilka razy w tygodniu. Nie ma w tym oczywiście niczego złego. Mięso jest źródłem cennych składników odżywczych, przede wszystkim białka. Najlepiej kupować je w sklepach mięsnych, które dbają o częste dostawy świeżego towaru. Jednak nawet w takim sklepie nie można stracić czujności. Musisz pamiętać o tych prostych zasadach.

Masz prawo poznać skład produktu

Mięso oferowane przez sklepy rzeźnickie praktycznie nigdy nie jest pakowane. To oczywiście utrudnia zapoznanie się z jego składem. Sprzedawca ma jednak obowiązek udzielenia Ci takiej informacji. Nie przejmuj się tym, że za Tobą tworzy się długa kolejka. Masz pełne prawo wiedzieć, za co płacisz i co później wrzucisz do garnka czy na patelnię. Poproś sprzedawcę o podanie składu mięsa, aby wykluczyć zakup produktu zawierającego konserwanty i inne chemiczne dodatki.

Niska cena zawsze świadczy o jakości

A raczej o jej braku. Nie ma się co oszukiwać. Jeśli widzisz szynkę w cenie np. 20 złotych za kilogram, to możesz mieć 100% pewność, że nie została ona przygotowana z mięsa dobrej klasy i zawiera wiele dodatków tworzących jej gramaturę. Taki produkt teoretycznie nie powinien trafić na Twój talerz, ale dobrze wiemy, że dla większości Polaków cena jest jednak głównym kryterium wyboru. Jeśli Ty nie musisz skrupulatnie pilnować budżetu, wybieraj mięso w wyższej cenie, która jest uzasadniona odpowiednią jakością produktu.

10 plasterków to nie 11 plasterków

Wiele osób wstydzi się zwrócić sprzedawcy uwagę na fakt, że zapakował więcej produktu, niż życzył sobie klient. To stary sposób na zwiększenie obrotów sklepu. Nie musisz się jednak na to godzić. Jeśli chcesz 10 plasterków szynki, to sprzedawca nie może się „pomylić” i później wciskać Ci zakupu np. dodatkowych 2.

Masz prawo wybrać kawałek mięsa, który chcesz kupić

Mięso często leży za ladą przez wiele godzin. Oczywiście jest przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, jednak promieniowanie UV generowane przez lampy w jakimś stopniu wpływa na jego jakość. Dlatego nie zgadzaj się, by sprzedawca podał Ci pierwszy z brzegu kawałek mięsa czy wędliny. Możesz śmiało wybrać, który produkt ostatecznie trafi do Twojego koszyka.

Pamiętając o tych prostych zasadach znacznie zmniejszysz ryzyko zakupu mięsa słabej jakości, które będzie niesmaczne, a w najgorszym wypadku nawet niezdrowe. Podstawa to korzystanie ze swoich praw konsumenckich.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie