Jak z głową robić domowe zapasy? Sprawdź te wskazówki

Remigisz Szulc
22.02.2022

Robienie domowych zapasów było normą jeszcze w czasach młodości naszych rodziców. Chyba każdy pamięta z rodzinnego domu kompoty, sałatki i inne weki, po które można było sięgnąć na półce w piwnicy. Dziś dostępność sklepów jest tak duża, że wiele osób podważa sens robienia zapasów. Jeśli Ty chcesz wrócić do tej tradycji, czy to dla bezpieczeństwa czy po prostu wygody, to sprawdź, jak robić zapasy z głową. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia

Podstawą w robieniu domowych zapasów jest to, aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto, a dokładnie do śmietnika. Nie ma żadnego sensu w kupowaniu produktów z krótkim terminem do spożycia – nie dość, że prawdopodobnie i tak nie zdążycie ich zjeść, to jeszcze niemal na pewno o części z nich zapomnisz i odkryjesz je w spiżarni dopiero po wielu miesiącach czy nawet latach.

Do robienia zapasów idealnie nadają się natomiast różnego rodzaju przetwory warzywne i konserwy, które częstą mają kilkuletnie terminy przydatności do spożycia. Wówczas jest duża szansa, że gdyby przyszła konieczność sięgnięcia po takie zapasy, to będą one wciąż pełnowartościowe i smaczne.

Kupuj produkty w promocjach

Jeśli Twoim celem jest zrobienie zapasów „na czarną godzinę” z długim terminem przydatności do spożycia, to najlepiej będzie kupować je przy okazji różnych promocji. Nie ma co się spieszyć – możesz stopniowo uzupełniać swoją spiżarnię. Na przykład: w danym tygodniu udało Ci się upolować promocję na sałatkę szwedzką, więc kupujesz kilka słoików. Następnym razem w promocji będą konserwy rybne itd.

Zadbaj o zróżnicowanie domowych zapasów

Domowa spiżarnia powinna zawierać produkty, które smakują całej rodzinie, a przy tym są zróżnicowane pod względem składu i dostarczanych wartości odżywczych. Zapasy nie mogą się składać wyłącznie z sałatek czy konserw rybnych. Idealnie będzie uzupełnić spiżarnię o takie produkty, z których da się przygotować kompletny posiłek obiadowy czy śniadaniowy.

Wybieraj produkty, który nie wymagają dodatkowej obróbki

Zapasy robimy z myślą o trudnych czasach, które mogą się wiązać np. z przerwami w dostawach prądu i gazu. Stąd najrozsądniej będzie kupować takie produkty, które są gotowe do spożycia zaraz po otwarciu, nie wymagając przy tym dodatkowej obróbki termicznej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.