Jak nie dać się zrobić w jajo? Poradnik dla chcących kupować zdrowe jajka

Piotr Kowalczyk
22.05.2017

Nieodłącznie związane z Wielkanocą, ale chętnie jadane przez cały rok. Jajka – jakie są, każdy widzi? Nie do końca. To co możemy kupić w sklepach często jest jajkiem w sensie „biologicznym”, ale pod względem smaku i składu ma niewiele wspólnego ze zdrowymi jajami kurzymi. Jak nie dać się zrobić w jajo? Przeczytaj nasz poradnik dla chcących kupować świadomie.

Co oznaczają poszczególne symbole?

Jaja oferowane w hipermarketach i dyskontach zawsze są oznaczone różnymi symbolami, niewiele mówiącymi przeciętnemu człowiekowi. Te dziwne kody określają, z jakim jajkiem mamy do czynienia. Chodzi o kluczowe parametry, czyli: wielkość, pochodzenie i rodzaj chowu.

Zacznijmy od wielkości. Na rynku dostępne są jaja w 4 rozmiarach:

  • S – jaja małe, waga poniżej 53 g
  • M – jaja średnie, waga do 63 g
  • L – jaja duże, waga do 73 g
  • XL – jaja bardzo duże, waga powyżej 73 g

Pamiętaj!

Nigdy nie wierz producentowi na słowo. Jeśli na opakowaniu jest napisane „Duże jaja!” - sprawdź symbol umieszczony na opakowaniu.

Kolejną, chyba najważniejszą kwestią, jest rodzaj chowu, z jakiego pochodzą jaja. Ten temat budzi olbrzymie kontrowersje, ponieważ obrońcy praw zwierząt od lat alarmują, że miliony kur są trzymane w skandalicznych warunkach. Chów klatkowy kojarzy się źle, ale wiele osób liczących się z pieniędzmi nie ma wyjścia i wybiera właśnie takie jaja – są one po prostu najtańsze.

Podział jaj ze względu na rodzaj chowu przedstawia się następująco:

  • 0 – chów ekologiczny, kury są karmione dobrą paszą i żyją na świeżym powietrzu.
  • 1 – chów wolnowybiegowy, kury mają swobodę tylko w ciągu dnia, na noc zamyka się je w kurnikach.
  • 2 – chów ściółkowy, kury żyją w zamknięciu, ale nie w klatkach, mają do dyspozycji własne grzędy i ściółkę.
  • 3 – chów klatkowy, najbardziej wyniszczający kurę, ale przynoszący największe zyski. Ptaki żyją wyłącznie w ciasnych klatkach.

Dodatkowo na opakowaniu jajek znajdują się kody określające: kraj pochodzenia, województwo, powiat, producenta i rodzaj działalności producenta.

Czytaj zanim kupisz!

Wielu z nas nie zastanawia się nad pochodzeniem jaj – po prostu wrzuca opakowanie do koszyka, szczególnie jeśli cena jest zachęcająca. Tymczasem najtańsze jaja są nie tylko niesmaczne, ale ich produkcja jest także okupiona cierpieniem zwierząt. Pamiętaj, że hasło „Jaja wiejskie” niekoniecznie musi mieć potwierdzenie w rzeczywistości.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz zdrowe, smaczne i produkowane w sposób odpowiedzialny jaja, wybieraj te z symbolem 0 lub 1, a najlepiej kupuj je prosto od gospodarza – na pewno znajdziesz małego producenta w swojej okolicy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie