Zdrowe przyprawy do potraw z grilla

Remigisz Szulc
19.07.2021

Sezon na grilla w pełni. Każdy z nas, bez względu czy wegetarianin czy też na diecie mięsnej, lubi potrawy przyrządzone na ruszcie. Amatorzy mięsa doceniają smak karkówki, kurczaka czy też innego gatunku mięsiwa z grilla. Miłośnicy warzyw mają za to okazję poeksperymentować z jarzynami i przyrządzić paprykę, cukinię, pieczarki, a także inne produkty diety wegetariańskiej w niebanalny sposób. Aby jednak dania z rusztu smakowały wybornie, muszą być odpowiednio doprawione. 

Przyprawy, które dodają niepowtarzalnego smaku 

Przyrządzając potrawy z grilla najczęściej przyprawiamy je najbardziej popularnymi przyprawami. Ostra i słodka papryka, różne odmiany pieprzu i rodzaje ziół to powszechnie używane dodatki poprawiające ich walory smakowe.  Zazwyczaj to one są składnikami marynat do mięs. Z powodzeniem stosuje się je także do warzyw. Dzięki nim dania z grilla mają niepowtarzalny smak, ale też łatwiej się je trawi. Doskonałą dla nich alternatywą są gotowe mieszanki przypraw, którymi również możemy doprawiać nasze potrawy. Świetnym pomysłem będzie chociażby czubrica zielona. Wywodzi się ona z kuchni bułgarskiej i w swoim składzie zawiera nać pietruszki, koperek, czosnek, niezwykle aromatyczny cząber, majeranek, lubczyk i oregano. Ta wyjątkowa kompozycja  idealnie nadaje się do przyprawiania mięs, a warzywa nimi doprawione zyskają niepowtarzalnego smaku. Niewątpliwą zaletą tej wyjątkowej mieszanki jest to, że każdy składnik w niej zawarty nie został genetycznie zmodyfikowany, tym samym przyprawa jest w pełni naturalna i zdrowsza dla organizmu.

Sięgaj po zdrowe przyprawy 

Potrawy z grilla, jak również inne dania przyrządzane w domu nabierają wyjątkowego smaku, kiedy odpowiednio je doprawimy. Przyprawiamy je więc różnymi mieszankami, które mają poprawić ich walory smakowe. Niestety większa część dostępnych na rynku przypraw zawiera konserwanty, a także glutaminian sodu, substancję, która może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Produkowany na skalę przemysłową glutaminian sodu powszechnie nazywany jest  wzmacniaczem smaku. Najczęściej dodaje się go do gotowych produktów żywnościowych, ale jest także składnikiem wielu przypraw. Choć nie ma jednoznacznych badań, które by potwierdziły szkodliwość tej substancji to jednak udowodniono, że nadmierne jej spożycie  może być przyczyną różnego rodzaju dolegliwości. Jeżeli zatem mamy możliwość wyboru przypraw, które są wolne od tego składnika, to właśnie takie wybierajmy. Na pewno potrawy nimi przyprawiane będą zdrowsze, a smaku im nie zabraknie. 

Najlepsze, wolne od  konserwantów i GMO przyprawy do potraw z grilla, ale nie tylko znajdziemy w sklepie sklepagnex.pl.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie