Wiesz, czym jest zero waste? To filozofia, która zakłada dokonywanie takich wyborów konsumenckich, by w jak najmniejszym stopniu przyczyniać się do zanieczyszczania naszej planety. Chodzi o to, aby kupować produkty w ekologicznych opakowaniach, ograniczyć używanie plastiku i zmniejszyć produkcję różnego rodzaju odpadów. Każdy z nas ma tutaj szerokie pole do popisu, a pojedyncze decyzje milionów ludzi mogą realnie wpłynąć na poprawę kondycji ziemskiego ekosystemu. Sprawdź kilka prostych sposobów na zakupy w duchu zero waste.
Zaczniemy od najprostszego, a jednocześnie naprawdę dobrego sposobu na to, aby przestać bezsensownie produkować śmieci. To żaden problem, aby wozić ze sobą w samochodzie kilka bawełnianych toreb i zabierać je na zakupy spożywcze. Dzięki temu nie musisz kupować torebek foliowych, oszczędzasz pieniądze, a przy okazji oddajesz przysługę środowisku.
Jeśli nie masz zaufania do wody kranowej, to możesz zainwestować albo w dzbanek filtrujący, albo filtr odwróconej osmozy, ewentualnie inne rozwiązanie filtrujące. Ważne, abyś przestał kupować wodę w plastikowych butelkach. Jest bardzo droga, a do tego takie zakupy powodują nakręcanie produkcji plastiku, który później zaśmieca nam planetę.
Kupowanie tandety jest bardzo nieekonomiczne i nieekologiczne. Dlaczego? Ponieważ taki produkt bardzo szybko się zepsuje, trafi na śmietnik, a Ty będziesz musiał ponownie wydać pieniądze. Dobrym przykładem może być tutaj bateria umywalkowa. Ta renomowane producenta kosztuj znacznie więcej niż „marketowa”, ale jest o wiele lepiej wykonana i posłuży kilkakrotnie dłużej.
W kontekście zero waste rzadko wspomina się o nadprodukcji odpadów biologicznych, czyli chociażby resztek jedzenia czy przeterminowanych produktów spożywczych. Przeciętna polska rodzina wyrzuca w ten sposób kilkadziesiąt złotych rocznie. To kompletnie bez sensu, a powodem takiego stanu rzeczy jest kupowanie ponad stan.
Spróbuj chodzić na zakupy z dokładną listą. Nie rób zapasów, jak na wojnę, skoro na każdym kroku mamy dziś mnóstwo sklepów spożywczych. Lepiej jest kupować jedzenie na bieżąco, bo to minimalizuje ryzyko jego wyrzucania i tym samym dalszego zaśmiecania planety.