Zmywarka kapturowa czy podblatowa? Która lepsza?

Mateusz Nowak
24.05.2021

W gastronomii używa się różnych typów zmywarek. Jak wybrać tę właściwą? Liczy się profil działalności oraz wielkość lokalu. Do najczęściej kupowanych sprzętów zaliczają się zmywarki podblatowe i kapturowe – którą z nich warto kupić?

Jakie są różnice?

Zmywarka podblatowa charakteryzuje się niższą mocą grzewczą niż zmywarka kapturowa, dlatego nie jest aż tak wydajna. Jeśli więc w danym lokalu trzeba w krótkim czasie umyć duże partie naczyń, lepszym rozwiązaniem będzie zmywarka kapturowa, która może pracować w trybie ciągłym, bez dłuższych postojów.

Druga kwestia to rodzaj naczyń. Do mycia naczyń dużych i nieforemnych bardziej nadaje się zmywarka kapturowa, która jest wyższa i ma pojemniejszą komorę, odpowiednią do mycia na przykład tacek, garnków, patelni, długich kuchennych akcesoriów, wielkich talerzy, blach na pizzę, etc. Ta zwiększona pojemność komory przekłada się na większe gabaryty zmywarki, do tego musi mieć ona dwa dodatkowe blaty, na których stawia się naczynia do mycia oraz rzeczy już oczyszczone, dlatego nie w każdej kuchni da się zainstalować podobny sprzęt. Zmywarka podblatowa jest mniejsza, dlatego idealnie nada się do pomieszczeń o ograniczonym metrażu.

Ile naczyń trzeba umyć?

Zmywarka podblatowa może być zasilana napięciem 230 lub 400 V. Wybór modelu uzależniony jest od liczby wydawanych posiłków – w dużych lokalach przyda się zmywarka 400 V, ale w mniejszych knajpkach w zupełności wystarczy mniejsza moc grzewcza.

Zmywarka kapturowa ma jeszcze lepsze parametry i warto w nią zainwestować prowadząc działalność gastronomiczną na większą skalę, jak dom weselny, duża restauracja, stołówka szkolna lub zakładowa. W zmywarce kapturowej można bardzo szybko umyć duże partie naczyń i nie traci się czasu na czekanie, aż woda w bojlerze znowu się nagrzeje do odpowiedniej temperatury – producenci w specyfikacji takiego sprzętu często podają, ile naczyń na godzinę jest w stanie taka zmywarka umyć.

Jakość zmywarki

Wybór odpowiedniego typu zmywarki jeszcze nie gwarantuje sprawnego mycia naczyń. Istotna jest także jakość kupowanego sprzętu, dlatego do gastronomii poleca się zmywarki renomowanych producentów, jak Winterhalter, które znane są z bezawaryjności i licznych udogodnień.

Wysokiej klasy zmywarka jest bardzo wydajna, radzi sobie z każdymi zabrudzeniami i można ją zaprogramować stosownie do swoich potrzeb.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.