Jeśli szukasz nowego sprzętu do swojej kuchni, to jednym z najlepszych wyborów może być frytkownica beztłuszczowa, nazywana także airfryerem. To urządzenie robi prawdziwą furorę, czemu też trudno się dziwić – w wielu sytuacjach może być alternatywą dla piekarnika, zużywając przy tym mniej energii. Głównym zaletom frytkownicy beztłuszczowej przyglądamy się w naszym artykule.
Frytkownica beztłuszczowa pozwala na przygotowanie dań z minimalną ilością oleju lub nawet całkowicie bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu mięsa czy domowe frytki są mniej kaloryczne, co docenią osoby będące na diecie redukcyjnej czy niskotłuszczowej.
Wbrew nazwie frytkownica beztłuszczowa nadaje się nie tylko do przyrządzania frytek. Upieczemy w niej mięsa, ziemniaki, odgrzejemy obiad z poprzedniego dnia czy upieczemy domowe ciasto. Jesteśmy niemal pewni, że ten sprzęt szybko stanie się Twoim ulubionym.
W odróżnieniu od piekarnika czyszczenie frytkownicy beztłuszczowej jest szybkie i łatwe. Większość elementów wystarczy wyjąć z urządzenia i włożyć do zmywarki, co oszczędza czas, pieniądze i pozwala ograniczyć zużycie wody.
Przygotowywanie potraw w frytkownicy beztłuszczowej jest bardzo bezpieczne, ponieważ urządzenie eliminuje ryzyko pryskania oleju. Frytkownica działa na zasadzie szybkiego obiegu gorącego powietrza, co wyklucza prawdopodobieństwo zapłonu tłuszczu.
Markowy airfryer można kupić już za około 500-600 zł, przy czym urządzenia o większej pojemności komory i większej mocy, a także większej liczbie programów, kosztują już około 1000 zł i więcej. Jeśli jednak szukasz sprzętu, który zaoszczędzi Ci sporo czasu i pozwoli gotować zdrowiej, to będą to dobrze zainwestowane pieniądze.