Rodzaje młynków do kawy: który wybrać?

Krzysztof Jagielski
24.09.2019

Młynek do kawy to bardzo praktyczne wyposażenie kuchni, zwłaszcza z perspektywy kawosza. Jeśli uwielbiasz zapach świeżo zmielonej kawy i nie wyobrażasz sobie początku dnia bez tego napoju, to koniecznie rozważ zakup młynka. Szybko przekonasz się, jaka przepaść dzieli już zmieloną kawę dostępną w sklepie, od tej przygotowanej samodzielnie. Pozostanie tylko pytanie: jaki młynek do kawy kupić? Opisujemy rodzaje młynków dostępnych w sprzedaży, co pomoże Ci podjąć dobrą decyzję.

Ręczny czy elektryczny?

Zacznijmy od podstawowego podziału. Na rynku znajdziemy zarówno młynki obsługiwane ręcznie, jak i te wyposażone w silnik napędzający żarna. Nietrudno się domyślić, że te pierwsze są zwykle znacznie tańsze, choć akurat w przypadku tego urządzenia cena nie powinna być głównym kryterium wyboru.

Młynek ręczny ma kilka ważnych zalet. Po pierwsze: jest praktycznie bezawaryjny i trzeba się bardzo postarać, aby go zepsuć. Nie posiada żadnych elementów ulegających szybkiemu zużyciu. Składa się tylko z korby, komory na kawę oraz żaren, które mielą ziarna. Pamiętajmy jednak, że dobre zmielenie kawy wymaga użycia sporej siły, co może być problemem dla wątłej kobiety czy osoby starszej.

Świetną alternatywą dla młynków ręcznych są te elektryczne. Tutaj oczywiście mamy do czynienia z urządzeniem wyposażonym w silnik, który napędza żarna. Zaletą tego typu młynków jest nie tylko wygodna obsługa, ale także możliwość ustawienia stopnia zmielenia ziaren – dzięki temu można uzyskać preferowany aromat kawy.

Jeśli ostatecznie zdecydujesz się na zakup młynka elektrycznego, to zwróć uwagę, dzielą się one na jeszcze dwie kategorie. Opisujemy je w dalszej części poradnika.

Młynki udarowe

Można się spotkać z nazwą nożowe lub ostrzowe. Młynku udarowe mają zasadniczą zaletę: są bardzo tanie. Zastosowano w nich mechanizm nożykowy, co niestety nie do końca sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Przede wszystkim dlatego, że proces mielenia (a właściwie cięcia) powoduje gwałtowny wzrost temperatury, przez co może dojść do spalenia ziaren i znacznego pogorszenia ich jakości. Da się to wyczuć w smaku kawy. Z tego powodu trudno jest polecić zakup akurat młynka udarowego.

Młynki żarnowe

Tutaj mamy do czynienia z zupełnie innym mechanizmem mielenia – ziarna nie są cięte, ale zgniatane. W efekcie nie dochodzi do wzrostu temperatury, co przekłada się na wyraźnie lepszą aromatyczność kawy. Kolejną zaletą młynków żarnowych jest to, że większość modeli dostępnych na rynku posiada opcję regulowania stopnia zmielenia ziaren, czego raczej nie uświadczymy w młynkach udarowych. Oczywiście młynki żarnowe są droższe niż nożykowe, ale biorąc pod uwagę najważniejszy aspekt posiadania takiego sprzętu – dobry smak kawy – nie powinno to stanowić żadnej przeszkody dla kawosza.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie