Poznaj popularne gatunki kawa

Jerzy Biernacki
25.11.2024

Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka, niedzielnego popołudnia czy przerwy w pracy. Kawa jest jednym z najpopularniejszych gorących napojów na świecie, pijanym na wszystkich kontynentach i we wszystkich kulturach. Warto przy tym wiedzieć, że na doznania smakowe i działanie kawy kluczowy wpływ ma jej gatunek. Kilku z nich bliżej przyglądamy się w naszym artykule.

Arabica

Arabica to zdecydowanie najpopularniejszy gatunek kawy. Szacuje się, że stanowi około 60-70 proc. światowej produkcji. Arabica charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owocowymi i kwiatowymi. Zawiera około 1-1,5 proc. kofeiny. Jest uprawiania na wysokościach między 600 a 2000 m n.p.m.

Robusta

Drugi najpopularniejszy gatunek kawy, odpowiadający za około 30 proc. światowej produkcji. Robusta jest kawą wyraźnie mocniejszą od Arabici, ma gorzkawy smak z nutami ziemi i orzechów. Zawiera również znacznie więcej kofeiny, ponieważ jest to około 2-2,7 proc.

Robustę uprawia się na niższych wysokościach. Jest to gatunek bardziej odporny na trudne warunki klimatyczne i szkodniki.

Liberica

Mało znany gatunek kawy, który stanowi niewielką część światowej produkcji. Charakteryzuje się intensywnym, dymnym aromatem, z kwiatowym i drzewnym posmakiem. Zawartość kofeiny jest średnia. Kawę uprawia się głównie z Afryce Zachodniej i Malezji.

Excelsa

Ta słodko-kwaśna w smaku kawa o złożonym aromacie, jest gatunkiem niszowym, ekskluzywnym, spotykanym głównie w mieszankach kawowych. Uprawia się ją m.in. w Azji Południowo-Wschodniej. Ma niską zawartość kofeiny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie