Maszyna do lodów – czy warto kupić?

Marek Szydełko
27.06.2017

To urządzenie jest niezwykle rzadko spotykane w naszych kuchniach i trudno się dziwić. Lato w Polsce jest krótkie, a na każdym kroku można kupić gotowe lody. Czy zatem zakup maszyny do lodów jest pozbawiony sensu? Nie do końca. Podpowiadamy, dlaczego warto kupić ten sprzęt i jaki wybrać.

Wiesz co jesz

To najważniejszy argument przemawiający za tym, aby jednak zainwestować w zakup maszyny do lodów. Ten sprzęt będzie świetnym wyborem dla osób, które zwracają baczną uwagę na to, co jedzą, nie akceptują sztucznej żywności, konserwantów i ogólnie chemii. Robiąc lody samodzielnie można mieć pewność, co tak naprawdę się w nich znajduje (oczywiście przy założeniu, że wybieramy ekologiczne produkty).

Wiele osób robi lody ręcznie, co jest oczywiście możliwe, ale dość kłopotliwe. Wymaga to siły i poświęcenia kilku godzin na mieszanie lodów co jakiś czas – w przeciwnym razie powstaną w nich kryształki lodu i całość będzie niesmaczna. Mając maszynę można o tym wszystkim zapomnieć.

Jak to działa?

Na rynku są dostępne dwa typy maszyn do lodów:

  • Chłodzone wodą – misa ma podwójne ścianki, pomiędzy którymi znajduje się zimna woda odbierająca ciepło z mieszanego produktu;
  • Z kompresorem – znacznie bardziej zaawansowane urządzenie, które gwarantuje wyższą wydajność i krótszy czas przygotowania lodów;

Warto wiedzieć

Oferowane są również maszyny dyskowe (dyski chłodzące są podobne do tych stosowanych w lodówkach turystycznych), jednak ze względu na niską wydajność nie polecamy zakupu takiego urządzenia.

W misie maszyny umieszcza się potrzebne produkty (głównie mleko, śmietankę i cukier), a maszyna robi resztę. Przy pomocy mieszadła ubija płyn na gęstą masę, w czym pomaga oczywiście chłodzenie misy. W ten sposób można przygotować lody jogurtowe, owocowe a nawet sorbety – wszystko zależy od rodzaju mieszadła.

Jaką maszynę do lodów kupić?

Przede wszystkim trzeba określić budżet. Jeśli nie jest on bardzo napięty, lepiej od razu zainwestować w maszynę z kompresorem. Takie urządzenie można kupić już za mniej niż 100 złotych.

Należy zwrócić uwagę na moc silnika napędzającego mieszadło – im jest ona wyższa, tym bardziej aksamitne i wolne od grudek będą lody. Optymalna moc wynosi od 100W do 150W. Warto również pamiętać, że mocna maszyna do lodów będzie zajmować więcej miejsca w szafce lub na blacie kuchennym. Istotne są również takie elementy, jak pojemność misy i wielkość otworu do podawania produktów, co wpływa na wygodę korzystania z maszyny.

Maszyna do lodów na pewno nie jest sprzętem pierwszej potrzeby i stanowi bardziej kuchenny gadżet. Jednak osoby, które chcą jeść ekologicznie i lubią lody przez cały rok, na pewno będą z takiego zakupu zadowolone.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie