Jakie smaki warto poznać w Zakopanem?

Krzysztof Jagielski
21.01.2021

Wielu ludzi przyjeżdżając do Zakopanego, skupionych jest na walorach przyrodniczych tego miejsca. Warto przy okazji zwrócić uwagę na lokalną kuchnię. Po góralskie smaki to coś więcej niż wszystkim znany oscypek. W niepogodę czy po wyczerpującym spacerze w górach, dobrze jest popróbować zakopiańskich specjałów.

Nie tylko oscypek

Podhale słynie z serów. Oczywiście, na czele listy plasuje się oscypek, który wytwarzany jest z mleka owczego i krowiego. Warto także sięgnąć po bundz, który swoją konsystencją przypomina twaróg. Popularnością cieszy się redykołka, przyrządzana z mleka owczego. Może być ona wędzona lub nie. Jeśli dla kogoś oscypek jest za słony, świetną alternatywką jest gołka, która ma delikatniejszy smak. Warto także spróbować korbców, które swoim wyglądem przypominają makaron.

Zakopiańskie smaki

Cóż, o zakopiańskiej kuchni nie można powiedzieć, że jest wyszukana. Trudne warunki klimatyczne sprawiły, że codzienne dania górali składały się z zaledwie kilku składników. Dania są także kaloryczne, gdyż mieszkańcy potrzebowali energii do ciężkiej pracy fizycznej. Mimo swojej prostoty, podhalańskie potrawy są naprawdę smaczne. Z zup warto spróbować kwaśnicę (przegotowaną z kiszonej kapusty i mięsa) oraz czosniankę. Można także skosztować placki po zbójecku, przygotowywane z ziemniaków i podawane z mięsnym gulaszem. Warto posmakować placków moskoli, które powstają z ugotowanych ziemniaków i mąki. Fani mięsa zachwycą się golonką po góralsku. Oprócz tego, spróbować można pieczeni baraniej i jagnięcej.

Odpoczynek... po jedzeniu

Kuchnia zakopiańska jest ciężkostrawna i tłusta. Dlatego warto ją połączyć z wysiłkiem fizycznym jak górskie wędrówki czy spacery po mieście. Energia włożona w fizyczną aktywność na pewno zostanie nam wraz z góralskimi daniami zwrócona. Istnieje nawet ryzyko przyjedzenia! W takim przypadku najlepiej odpocząć w wygodnym łóżku. Baza lokalowa jest w Zakopanem bardzo rozbudowana, a wśród nich polecić można JLS Apartamenty - https://www.zakopaneapartamenty24.eu/.

Smakowanie zakopiańskich potraw może być prawdziwą kulinarną przygodą. Mimo swojej prostoty, dania są wyraziste i sycące. Idealnie pasują do panujących tutaj trudnych warunków atmosferycznych. Dają one siłę do górskich wędrówek i spacerów, napełniając żołądek na wiele godzin. W zimne i deszczowe dni rozgrzeją oraz dodadzą energii. Potrawy są aromatyczne, a sery zawsze świeże i oryginalne w swoich smakach. Nic dziwnego, że tak wielu turystów na swoją listę rzeczy do zrobienia w Zakopanem, wpisuje również wizytę w lokalnych restauracjach.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie