Grillowanie to jedna z ulubionych form aktywności Polaków. Sezon grillowy zaczyna się wczesną wiosną i trwa do późnej jesieni. Stopniowo natomiast zmieniamy swoje przyzwyczajenia i coraz chętniej zastępujemy klasyczne grille węglowe ich gazowymi odpowiednikami. Dowiedz się, dlaczego warto kupić właśnie grill gazowy.
Podstawowym argumentem przemawiającym za przejściem z grilla węglowego na gazowy jest dużo łatwiejsza obsługa. Poradzi sobie z tym każdy, nawet starsze dzieci. Nie trzeba męczyć się z nasypywaniem węgla, rozpalaniem grilla i przede wszystkim ciągle pilnować procesu grillowania.
Tym, czego nie znoszą nawet najwięksi fani grillowania, jest późniejsze czyszczenie grilla węglowego. Trzeba pozbyć się niewypalonego węgla, dokładnie wyczyścić ruszt z tłuszczu i sadzy, co zajmuje mnóstwo czasu. Z grillem gazowym jest o wiele łatwiej, ponieważ w praktyce wystarczy przetrzeć płytę grzewczą i ruszt gąbką z detergentem.
Grill gazowy można uruchomić dosłownie w kilka chwil. Nie trzeba się męczyć z jego rozpalaniem i późniejszym czyszczeniem, dlatego może to być motywacja do tego, aby jeszcze częściej przyrządzać sobie pyszne potrawy z grilla.
To fakt, z którego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Grillując na węglu chcąc nie chcąc wprowadzamy do swojego organizmu różnego rodzaju toksyny, które uwalniają się w produktach poddanych tej formie obróbki termicznej. Dodatkowo wdychamy dym, co samo w sobie jest szkodliwe dla dróg oddechowych.
Pod tym względem grill gazowy deklasuje węglowy, ponieważ przyrządzone na nim potrawy wciąż są bardzo smaczne, a przy tym wyraźnie zdrowsze, zachowując większość składników odżywczych.