Każde dziecko wie, że jedzenie świeżych warzyw i owoców jest zdrowe. Wiele osób ma jednak problem z tym, aby ocenić jakość produktów oferowanych na bazarach, w dyskontach i hipermarketach. Z tym niestety bywa bardzo różnie. Polskę zalewają warzywa i owoce z Chin, Holandii czy Wysp Kanaryjskich, które nie dość, że są niesmaczne, to jeszcze mało wartościowe. Na szczęście są sposoby na to, aby wybrać dobre warzywa i owoce bez ich smakowania. Oto 10 trików, których być może nie znasz.
- Potrząśnij awokado – mnóstwo osób nie potrafi ocenić, czy oferowane awokado jest dojrzałe i świeże. Jest na to prosty sposób. Wystarczy potrząsnąć owocem. Jeśli usłyszysz stukającą pestkę, to bez wahania włóż awokado do koszyka.
- Postukaj w arbuza – osoby lubiące arbuzy mają prawdziwą zagwozdkę: jak ocenić jakość całego owocu, skoro nie można zobaczyć jego wnętrza? Na to też jest sposób. Należy postukać w arbuza. Jeśli wyczujesz wyraźne drżenie miąższu, a dźwięk będzie basowy, to śmiało kupuj.
- Powąchaj truskawki – kupowanie truskawek zimą to proszenie się o kłopoty, ponieważ te owoce niemal na pewno pochodzą z Chin. Rodzime truskawki, dostępne latem, muszą natomiast pięknie pachnieć, szczególnie przy ogonku. Metoda na węch jest najskuteczniejsza.
- Co z bananami? - powszechnie uważa się, że zielony banan jest ciężkostrawny i bardzo kaloryczny, ale pamiętaj, że te owoce błyskawicznie dojrzewają po zerwaniu, dlatego lepiej jest kupić lekko zielone banany i pozwolić im dojrzeć we własnej kuchni.
- Trudna sztuka wybrania melona – niestety, większość melonów trafiających do naszego kraju jest niedojrzała, dlatego owoce są niesmaczne. Jeśli koniecznie chcesz kupić melona, to wybierz owoc, który nie ma żadnych plam na skórce.
- Jak ocenić jakość winogron? - jest na to jeden niezawodny sposób. Chwyć kiść winogron i lekko nią potrząśnij. Jeśli grona zaczną masowo odpadać, to takiego owocu lepiej nie kupować, bo najpewniej od dawna czeka na nabywcę. Świeże grona mocno trzymają się kiści.
- Cytrusy – pomarańcze i mandarynki należy sprawdzać pod kątem wagi. Jeśli trzymasz w ręku ogromną pomarańczę, która wydaje się być bardzo lekka, to lepiej szybko ją odłóż – owoc będzie niesmaczny. Cytrusy powinny być ciężkie, bo to świadczy o tym, że znajduje się w nich dużo soku.
- Cebula bez pędów – jeśli oferowana cebula zaczęła już wypuszczać szczypiorek, to jest po prostu stara i lepiej jej nie kupować.
- Dobry kalafior powinien być – przede wszystkim jędrny, twardy, mieć zwartą budowę i być ciężki w stosunku do swojego rozmiaru. Rozpadający się kalafior jest po prostu stary i niegodny uwagi.
- Co z ziemniakami? - dobre ziemniaki nie mogą mieć żadnych pędów (oznaka starości) oraz przebarwień na skórce, szczególnie zielonych.
Pamiętaj o tych zasadach podczas kolejnej wizyty w warzywniaku. Nie ufaj sprzedawcy na słowo, a już szczególnie jeśli robisz zakupy w hipermarkecie, gdzie owoce i warzywa często bardzo długo czekają na klientów.