Czy warto kupić grill gazowy?

Antoni Kwapisz
31.08.2017

Puryści tradycyjnego grillowania pewnie właśnie łapią się za głowy i klną na czym świat stoi, ale skoro Ty zaczynasz czytać ten poradnik, to najpewniej nie jesteś aż tak zdeklarowanym fanem grillowania na węglu. Grill gazowy to w naszym kraju wciąż rzadko spotykany sprzęt, czego nie można powiedzieć o zamożniejszych krainach w Europie. W Niemczech, Szwajcarii, Skandynawii – wszędzie tam grillowanie na gazie jest szalenie popularne, a musisz wiedzieć, że są to narody praktyczne. Grill gazowy ma mnóstwo zalet, ale także pewne wady, o których przeczytasz w naszym poradniku.

Wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda

Każdy zna konstrukcję i zasadę działania grilla węglowego, więc nie trzeba tego dodatkowo tłumaczyć. W przypadku grilla gazowego jedynym elementem wspólnym jest to, że kładzie się mięso lub inne produkty na ruszcie.

Brak paliwa w postaci węgla drzewnego niesie ze sobą konkretne korzyści:

  • Koniec z długotrwałym rozpalaniem,
  • Nie trzeba stale pilnować płomienia, zmieniać wysokości rusztu itd.,
  • Brak ryzyka spalenia produktów,
  • Czystość – po skończonym grillowaniu nie trzeba opróżniać paleniska i utylizować wypalonego węgla.

Oczywiście dla wielu osób całą ideą grillowania jest wykonywanie wszystkich czynności, które wchodzą w skład tzw. rytuału. Jednak nie oszukujmy się: gros osób chce po prostu zjeść dobrze przygotowane mięso na świeżym powietrzu, a przy okazji się przy tym nie napracować. W takiej sytuacji grill gazowy jest bardzo wygodny.

Brak dymu, czyli spokój z sąsiadami

Na ciasnych osiedlach, nawet domków jednorodzinnych, może dochodzić do konfliktów z sąsiadami, którzy niekoniecznie przepadają za grillem, a już na pewno nie za gryzącym i śmierdzącym dymem. Jeśli wiatr akurat wieje w kierunku sąsiada, przyjemne grillowanie może się zamienić w wielką kłótnię.

Grill gazowy rozwiązuje ten problem, bo podczas grillowania nie powstaje żaden dym i charakterystyczny zapach spalanego węgla. Dzięki temu grillować można nawet bardzo blisko płotu sąsiada, a w ostateczności i na tarasie w bloku – o ile wspólnota wyraża na to zgodę. Grill gazowy jest po prostu znacznie mniej uciążliwy.

Łatwiejsze przygotowywanie potraw

Każdy kto grillował w tradycyjny sposób doskonale wie, jak trudno jest utrzymać stałą temperaturę paleniska. Zwykle jest tak, że albo mięso wychodzi zbyt mocno ugrillowane lub lekko surowe. Ciężko jest osiągnąć idealny stan i wymaga to dużej praktyki.

W przypadku grilla gazowego ten problem praktycznie nie istnieje, ponieważ wystarczy ustawić płomień i po kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach zdjąć mięso z rusztu. Jest to o wiele wygodniejsze, szczególnie dla osób, które niekoniecznie mają talent do grillowania.

Wadą grilla gazowego niewątpliwie jest cena – podczas gdy zwykły grill węglowy można kupić już za mniej niż 100 złotych, na „gazówkę” trzeba przeznaczyć co najmniej 400-500 złotych. Wiele osób powie też, że mięso z grilla gazowego smakuje inaczej i będą mieć rację. Jeśli jednak głównym kryterium jest dla Ciebie wygoda i szybkość przyrządzania dań, to opcja gazowa będzie dla Ciebie znacznie lepszym wyborem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie